Vårt felles oppdrag: En barndom for livet

Barna er uten tvil vår aller viktigste ressurs. Likevel er det få politikere som virkelig løfter fram tidlig innsats, og som viser ambisjoner for barn og unge. Det er litt sparkling her og der – når det vi egentlig trenger er en ny grunnmur. Hvor er vi som samfunn på vei? Hva er vårt felles prosjekt? Om vi svikter barn og unge – hva kan vi da være stolte av? Vi har verdens største pensjonskasse. Den skal være “for fremtidige generasjoner”. Hvilke muligheter åpner det? Bør vi ikke bruke noen av de ressursene på å bli verdens beste land å vokse opp i? Det hadde vært nyttig om vi la inn både tid og penger i de årene hvor fremtiden virkelig skapes, som er i barndommen. Det er ikke bare godt for menneskene, men også for samfunnsøkonomien. Én krone inn, 14 kroner tilbake.*

Vi trenger en helhetlig og offensiv satsing på forebygging. Det er en forutsetning for at alle barn skal få trygghet og kapasitet til å tåle livet på godt og vondt.

Hva er mulig om vi jobber sammen lokalt for å skape en slik kultur og forsterke laget rundt barna? Hva om foresatte, trenere, lærere, miljøarbeidere og ledere jobber sammen? Hva om vi har et felles språk for det vi ønsker å forsterke? Hva om vi følger barna og foreldrene med oppmuntring, støtte og hjelp når det trengs – fra «mage til hybel»? Hva om vi voksne viser vei til hvordan vi skaper gode dager sammen?

Barn må få bidra

Fokus på mobbing og psykiske lidelser bidrar ikke til at vi kommer nærmere det samfunnet vi trives i. Vi må forsterke det gode, hjelpe hverandre, bygge livskvalitet. En god oppvekst handler om hverdager som fylles med trygghet og kjærlighet, gode relasjoner, lek, muligheter til å utforske, få næring, være i naturen, få undre seg sammen med andre og å få bety noe for andre. Barn vil hjelpe og bidra. Vi må gi dem mulighetene til det. En god hverdag for barna våre, begynner med at vi som voksne har kapasitet til å være sammen med i lek, i undring, i fred og ro. Trygge voksne, skaper trygge barn. Redde og stressede voksne skaper engstelige barn og unge.

Bekymrede foreldre og ansatte

Et foredrag fra oss skal treffe både hodet, magen, hjertet og hverdagen. Vi snakker engasjert om ekte liv, bruker praktiske eksempler, har faglig bredde og dybde. Du kommer til å føle deg mindre alene, du kommer til å bli truffet på godt og vondt – du kommer til å tenke – aha, det der vil jeg prøve selv.

Jeg glemmer aldri et foreldremøte jeg hadde i Østfold for noen år tilbake. Det var mørkt og kaldt ute. En far kommer inn i signalgul gravemaskindress med hender dekket av inntørket jord. I den ene hånden en cola, i den andre en pølse med brød. Han ser ned, sier et lavt hei og setter seg på bakerste rad. Foredraget starter. Jeg ser på han, han ser på meg. Han er helt med. I døra på vei ut håndhilser han på meg. Han ser meg rett i øynene og sier: «Tusen takk. Nå skal jeg hjem og gi sønnen min en god klem». Øynene hans var tårevåte. Han holder blikket, sier takk en gang til og går ut.

Ukentlig får jeg telefoner fra bekymrede foreldre som snakker om utfordringer på mellomtrinnet, vold blant ungdommen, fravær av andre engasjerte foreldre, om ansatte i barnehage og skole som er utslitt. De snakker om dager hvor ressursene virkelig ikke strekker til. Kraften og energien tynnes ut. Kapasiteten mangler. Hvor skal vi begynne for å skape samhold, helse og trivsel?

Bli med å bygge et godt oppvekstmiljø for små og store

Foredrag kan være en god og samlende start, men det alene gjør ikke endringene. Det krever kontinuerlig jobbing lokalt. Det å ha foredragsholdere som kjenner nabolagene og menneskene er derfor en stor fordel. I tillegg har vi verktøy både digitalt og fysisk som fyller hele året for små og store. Bevissthet må føre til øving og endring av praksis, som igjen skaper nye og bedre handlinger.

Nå har vi gått fra å være én foredragsholder til 25. Disse er valgt ut blant 100 søkere. Dette er folk som er på lag for barna. Som kjenner oppvekst fra alle kanter. Fra Senja til Sarpsborg, fra Florø til Hamar. Hvis radius er én times kjøring rundt disse foredragsholdernes bosted dekker vi nesten hele landet (vi søker fortsatt etter ambassadører i Nordland og Finnmark).

Rektor, barnehagelærere, pedagogiske ledere, avdelingsledere, lærere, sosionomer, barnevernspedagoger, FAU ledere, familieterapeuter, sykepleiere, foredragsholdere, mødre og fedre - men først og fremst er våre folk medmennesker. Alle sammen har gått ombord for å bidra til en barndom for livet.

Ta kontakt for å bygge et godt oppvekstmiljø for små og store der du bor.



Optimistisk hilsen,

Siri Abrahamsen, Grunnlegger og daglig leder



*Heckmann, 2006.



Forrige
Forrige

Tips til vinterferien

Neste
Neste

Et annerledes foreldremøte